25. jul SFFL 1. krog

8. avg SFFL 2. krog

23. avg SFFL 3. krog

6. sept SFFL 4. krog

20. sep SFFL 5. krog

10. okt SFFL 6. krog

24. okt SFFL Playoffs

?>

Postani sodnik ameriškega nogometa

07.02.2015

V Sloveniji je vedno več klubov ameriškega nogometa, ki nastopajo v različnih tekmovanjih: slovenskem državnem prvenstvu, ligi Alpe Adria, srednjeevropski ligi Sportklub CEFL, letos celo v IFAF Europe Champions League. Po drugi strani pa primanjkuje sodnikov. Z dovolj pridobljenimi izkušnjami lahko sodite tudi v tujih ligah, hkrati pa ste vpleteni v razvoj najhitreje razvijajočega športa v Evropi.

 

Ameriški nogomet je ekipni šport z največ pravili. Ker gre za zelo hiter in eksploziven kontaktni šport, ki pa vedno bolj na prvo mesto postavlja varnost igralcev, je fizičnost na igrišču zelo kontrolirana s pravili. Delo sodnikov mora biti usklajeno, saj potrebujejo veliko komunikacije in premikanja po igrišču, da se tekma lahko nemoteno in čim bolj varno izvaja. Tekma ameriškega nogometa ponavadi traja dve do tri ure, od sodnikov pa zahteva veliko koncentracije, samozavesti, predvsem pa poznavanja pravil in mehanike sojenja. Številni detajli, na katere morajo biti sodniki pozorni, napravijo šport atraktiven, hkrati pa so ravno malenkosti tiste, ki lahko spremenijo potek tekme.

 

Preden lahko zares sodite tekmo ameriškega nogometa, je potreben seminar o seznanitvi s športom in pravili, študij pravilnika, opravljen izpit ter trening tekme, kjer boste poskusni sodnik na treningih in kasneje tekmah ekip ameriškega nogometa v Sloveniji. Treningi bodo predvidoma v marcu, nato pa slovenske ekipe že začnejo z uradno sezono.

 

Na uvodni seminar, kjer se boste seznanili s postopkom licenciranja in pravili, se lahko prijavite pri Andreju Pišornu na andrejpisorn@zans.si ali sodniki@zans.si . Seminar bo v soboto, 28.2.2014 ob 10.00 v Gostilni Grof na Vranskem. Priporočljivo je, da se do seminarja vsaj v grobem seznanite s pravili in mehaniko, saj bo seminar tako potekal hitreje, predvsem pa bo snov bolj razumljiva. Vsa dokumentacija je na voljo na www.sodniki.org/dokumenti.html.

 

Postani sodnik v Sloveniji!

perlman-doug_baldwin_uns     462642470